Vad är växthuspolykarbonat?

Vi får många frågor om polykarbonat som växthusbeläggning. För det mesta upptäcker vi att människor försöker överkomplicera problemet. Den här artikeln kommer att ta upp vad växthuspolykarbonat är.

Polykarbonat, enkelt uttryckt, är en plast. Den är lätt (1/6 av glasets vikt), praktiskt taget okrossbar (slaghållfasthet 200 gånger större än glas), har utmärkt väderbeständighet (på grund av UV-skyddet på en eller två sidor av skivorna), har utmärkt isolering (pga. till flera lager med kanaler emellan) och är flexibel och lätt att installera (se specifik information om varje tjocklek). Du kan köpa den i massiva plåtar, Korrugerade Polykarbonat korrugerade eller flerväggiga. De typiska konfigurationerna som används för växthusglas är korrugerade och flerväggiga. Anledningen till att de solida arken inte rekommenderas beror på att de inte är allmänt tillgängliga med ett UV-skydd på ena sidan. UV-skyddet kommer att förhindra att arken gulnar eller blir spröda. Vissa människor kommer av misstag att tro att detta påverkar ljustransmissionen av arken. Det har inget med det att göra. Lakanen med UV-skydd på ena sidan är vanligtvis garanterade i 10 år mot gulning och hagelskador. Detta kommer att variera från tillverkare till tillverkare. Det finns även lakan med UV-skydd på båda sidor. Dessa används vanligtvis för vertikala applikationer som stängsel där båda sidor av arket utsätts för solen. Även om detta kan användas för ett växthus är det vanligtvis dyrare och onödigt.

Korrugerade plåtar är en enkel polykarbonat som vanligtvis är mycket tunn, vanligtvis 0,8 mm. Den finns i vågig eller greca stil. Det kommer att fungera utmärkt för ett växthus, men kommer inte att ha lika mycket isoleringsfaktor som en dubbelväggsplåt.

Det enklaste sättet att visualisera en dubbel väggplåt är att tänka på att titta ner i kanten på en kartong. Det finns ett lakan på insidan, ett lakan på utsidan med en ribba som löper in mellan lakanen. Revbenet i en kartong blir vågigt. Ribban i polykarbonat löper rakt mellan de 2 arken. Båda sidorna av arket är platta. Arken är klara, men inte “kristallklara” som glas. Revbenet kommer att förvränga din syn något. Den finns i 6 mm, 8 mm, 10 mm och 16 mm tjocklek. 16 mm är vanligtvis en trippelvägg – vilket betyder att det kommer att finnas ett ark som löper mellan de två yttre arken. Det finns också några 8 mm ark tillgängliga som en trippelvägg. Vanligtvis gäller att ju tjockare plåten är, desto bättre isoleringsfaktor. Man bör överväga den initiala kostnaden för polykarbonat när man överväger de totala besparingarna på grund av energikostnader. Ett 16 mm ark är cirka 5/8″ tjockt. Polykarbonatskivor skickas med lastbil eftersom de inte kan rullas och måste skickas platt.

De flesta växthus är glaserade med klar polykarbonat. Den finns även i brons och opal. Dessa kommer drastiskt att minska ljustransmissionen. Om du vill överväga opal eller brons kommer naturligtvis att bero på dina speciella växters behov. Det finns också några specialblad tillgängliga som kommer att minska värmeuppbyggnaden i växthuset. Två sådana exempel är Polycoolite av Polygal och GE Lexan Thermoclear Plus Softlite.